top of page
Search
Writer's pictureRottin

Το στοιχειωμένο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα

Updated: Mar 24, 2020




Η Κύπρος φημίζεται για την πλούσια ιστορία της αλλά και τους πολλούς κατακτητές που πέρασαν κατά καιρούς από αυτή. Κατακτητές που άφησαν το στίγμα τους τους τόσο στους ανθρώπους όσο και στον τόπο, με τα κτίσματά τους. Ένα όμως κτίσμα είναι τόσο απομονωμένο και μεγαλοπρεπές που γεννήθηκαν οι φήμες πως κάτι σκοτεινό ζει σήμερα μέσα του.


Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Κύπρου και συγκεκριμένα στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας.

Κατασκευάστηκε γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ. από τους Βυζαντινούς στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου για άμυνα των βόρειων ακτών του νησιού από θαλάσσιες επιδρομές.

Το όνομά του, το πήρε από τον Άγιο Ιλαρίωνα τον νέο, που ασκήτεψε σε εκείνα τα βουνά. Η θέση του, στρατηγική και ζηλευτή.


Ο μόνος τρόπος να πλησιάσεις και να μπεις στο κάστρο είναι από τη νότια πλευρά του, καθώς στις υπόλοιπες μεριές του περιβάλλεται από απόκρημνους και απρόσιτους γκρεμούς. Εκεί όπου κατά την παράδοση, δεκάδες έχασαν τη ζωή τους.


Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το κάστρο λειτουργούσε, εκτός από αμυντικό φρούριο, και ως εξοχική κατοικία από τους Φράγκους ηγεμόνες, εξού και μέσα του συναντώνται βασιλικά διαμερίσματα.


Το κάστρο εγκαταλείπεται και καταστρέφεται γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα από του Βενετούς, ούτως ώστε να μην μπορούν οι εχθροί να το αξιοποιήσουν, σε περίπτωση κατάληψής του.


Το Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, συναντάται και με την ονομασία «Κάστρο της Ρήαινας».

Σύμφωνα με την παράδοση το κάστρο έκτισε η Ρήγαινα. Μια πλούσια κυρά, η οποία κατά την κατασκευή του, καθόταν στην καρέκλα της και επέβλεπε τις εργασίες.

Όπως αναφέρεται, η Ρήγαινα ανάγκαζε τους εργάτες να κουβαλούν πέτρες από τον κάμπο, μέχρι απάνω στα απότομα βουνά για να μπορέσει να κτιστεί το κάστρο της.

Όταν το κάστρο ολοκληρώθηκε και η τελευταία πέτρα πήρε τη θέση της, τότε διέταξε τους στρατιώτες της να μαζέψουν όλους τους εργάτες στον χώρο.


Η εντολή ήταν ξεκάθαρη. Όλοι οι εργάτες να εκτελεστούν, με τους στρατιώτες να τους πετάνε από τον γκρεμό, ούτως ώστε να μην μπορέσουν ποτέ να αποκαλύψουν τα μυστικά του φρούριού της.

Στους θρύλους η Ρήγαινα έχει δυο όψεις. Η μία είναι η συμπονετική και καλοσυνάτη αρχόντισσα και η άλλη η σατανική γυναίκα που βασάνιζε και σκότωνε τους υπηκόους της.


Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η πτώση της Ρήγαινας δεν άργησε να έρθει. Το κάστρο περικυκλώθηκε από εχθρούς οι οποίοι προσπαθούσαν επί δυο ολόκληρα χρόνια να το καταλάβουν, χωρίς καμία επιτυχία, καθώς το φρούριο ήταν απόρθητο.

Όπως αναφέρει ο θρύλος, ο αντίπαλος στρατός έντυσε ένα στρατιώτη με γυναικεία ρούχα, που παρίστανε την έγκυο και φώναζε έξω από το κάστρο από τους πόνους της γέννας.


Τότε φάνηκε το καλό πρόσωπο της Ρήγαινας, η οποία διέταξε να ανοίξουν οι πύλες του κάστρου και να μπει μέσα η γυναίκα.

Όταν όμως οι πόρτες άνοιξαν, μέσα στο κάστρο όρμησε ο αντίπαλος στρατός και το κατέλαβε με δόλο.


Η Ρήγαινα, μη θέλοντας να πιαστεί αιχμάλωτη από τους εισβολείς, πήδηξε από τον γκρεμό θέτοντας τέρμα στη ζωή της, πεθαίνοντας με τον ίδιο τρόπο που εκτέλεσε τους υπηκόους της.


Οι θρύλοι, οι παραδόσεις αλλά και η ιστορία του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα περιπλέχτηκαν, δίνοντας στο κάστρο μια μυστήρια και συνάμα σκοτεινή εικόνα.

Πολλοί από τους επισκέπτες του κάστρου κάνουν λόγο για μια ανεξήγητη ανατριχίλα καθώς περπατούν τα δωμάτιά του και διαδρόμους του.


Μια αίσθηση που γίνεται όλο και πιο έντονη όταν ο ήλιος δύει και το σκοτάδι αγκαλιάζει το κάστρο.


Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ο Μάικλ και η Γουντι Χολμς επισκέφθηκαν το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα.


Το μεσήλικο ζευγάρι Βρετανών απαθανάτισε την επίσκεψή του στον Άγιο Ιλαρίωνα βγάζοντας φωτογραφίες από απόσταση με το κάστρο να απλώνεται πίσω τους.


Αργότερα όταν έφτασαν στο σπίτι τους, ανακάλυψαν πως δεν πόζαραν μόνο αυτοί στις φωτογραφίες.


Στις τρεις διαφορετικές λήψεις που έκαναν, πάνω στο κάστρο εμφανίζεται μια ανθρωπόμορφη λευκή σκιά να στέκεται στο σημείο – όπου σύμφωνα με τους θρύλους – οι εργάτες και η Ρήγαινα βρήκαν το τέλος τους.


Το ζευγάρι ισχυρίστηκε πως δεν είδαν κάτι στο συγκεκριμένο σημείο όση ώρα βρίσκονταν εκεί αλλά ούτε και επεξεργάστηκαν με κάποιο τρόπο τις φωτογραφίες που ανάρτησαν στο διαδίκτυο.


Η λευκή ανθρωπόμορφη σκιά, δεν εμφανίστηκε μόνο στις φωτογραφίες του Μάικλ και της Γουντι Χολμς. Δεκάδες φωτογραφίες από τουρίστες που βρέθηκαν στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, έχουν μέσα τους το «φάντασμα» του κάστρου.


Ένα φάντασμα που δεν άργησε να φανερωθεί και να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.


Η μορφή που εμφανίζεται στις φωτογραφίες δεν είναι η ψυχή της Ρήγαινας που βασανίζεται στον πάνω κόσμο, πληρώνοντας με αυτό τον τρόπο για τις βαρβαρότητες της, ούτε κάποιος εργάτης που με βίαιο τρόπο κόπηκε το νήμα της ζωή του.


Η μορφή είναι ένας μεταλλικός στρατιώτης της εποχής που τοποθετήθηκε στο σημείο από τις κατοχικές αρχές.


Ο στρατιώτης αναφέρει πως ο επισκέπτης βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο του βουνού, με το μέταλλο να αντανακλάται στις φωτογραφίες και να εμφανίζεται μια λευκή ανθρωπόμορφη σκιά.


Μπορεί η ιστορία του φαντάσματος να μην είναι και τόσο πραγματική, όμως το μυστήριο και η ανατριχίλα εξακολουθούν να παραμένουν στον χώρο.


Οι θρύλοι και η παράδοση που περιτριγυρίζουν το κάστρο κρατήθηκαν ζωντανοί μέσα στους αιώνες. Θρύλοι που πάντα περιέχουν μια ελάχιστη δόση αλήθειας.


Ένα πράγμα μόνο είναι σίγουρο. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, όταν έρθει η νύχτα και το σκοτάδι απλωθεί στην Κατεχόμενη Κύπρο.

80 views0 comments

Comentários


bottom of page